slowakije-oostenrijk-hongarije-(nederland?)
Door: Jos
Blijf op de hoogte en volg Jos & Gido
18 November 2007 | Hongarije, Sümeg
Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: JA, er lag sneeuw in de bergen en veel ook en niet alleen daar.!
Maar eerst nog ff iets verder terug, naar Kosice.
Prachtige stad om te bezichtigen, niet extreem groot maar het centrum ziet er erg mooi uit. Het mooie van deze tijd in het jaar is dat er nauwelijks toeristen te vinden zijn, helaas betekent dat ook dat veel toeristische "attractie's" gesloten zijn. Zo konden we helaas niet in de oude stadskelders. 's Avonds terug gelopen naar de autocamping. De volgende dag verder gereden richting Poprad, een redelijke stad net voor de bergen. Eerst nog een tussenstop gemaakt bij Spišský Hrad. Dit is een kasteelruine met een afmeting van 4,15 hectare (een van de grootste van Europa). We hebben dik 2 uur rondgelopen hier. Uit het niets stond op nog geen 100 meter van ons af een wilde vos. Hij had ons niet door dus Gido heeft enkele mooie foto's kunnen maken. Verder nog 2 torenvalken en 2 buizerds van zeer dichtbij gezien. En toen we eenmaal weer onderweg waren nog 2 herten op het land. Deze dag was dus een echt wild spot dag!
Na een tijdje verder rijden kwamen we aan in Poprad vanwaar we ineens de bergen konden zien opdoemen met in de toppen sneeuw!! Erg bizar om te zien als je zelf nog in een groen landschap zit met een redelijk warme temperatuur.
In de lonely planet (de bijbel voor reizigers) stond een camping aangegeven die het hele jaar open is. Toen wij er echter kwamen bleek het net gesloten te zijn. Blijkbaar vonden ze het deze winter tijd worden om de camping op te knappen ofzo, beetje balen. We zijn maar verder doorgereden om een goedkoop pension te zoeken. Deze bleek echter moeilijk te vinden en lag al ruim 20km buiten het dorpje waar wij de bergen wilden beklimmen. Ondertussen was het licht gaan sneeuwen (wel natte sneeuw).Weer teruggereden naar een dorpje iets dichterbij en daar een pension uitgezocht. Perfecte keuze: de prijs was redelijk en kregen de zolder toegewezen. Hadden een redelijk luxe douche, een grote slaapkamer en een aparte zitkamer met tv. Tevens aan beide kanten ramen waardoor we perfect uitzicht hadden op de hoger liggende berg en de stad Poprad aan de andere kant. Het pension zelf staat op ongeveer 900 meter hoogte. Ook het ontbijt was zalig en zeer goed verzorgd!
Maandagmorgen bleek dat het 's nachts nog goed gesneeuwt had, alles zat onder een flinke laag wit. We wilden de kabelbaan nemen tot een hoogte van 1755 meter. Daar was een tweede kabelbaan die ons naar de top kon brengen (2631meter). Helaas was deze tweede vanwege harde wind gesloten. Zijn bij het tussenstation dus maar uitgestapt en daar rondgewandelt. Hier lag een goed pak sneeuw, in de sneeuwduinen verdween mijn been er ruim tot aan de kuit in weg. Aangezien enkele mensen bezig waren aan de 2e kabelbaan hebben we maar nagevraagd of er een kans was dat hij toch nog zou werken deze dag. En natuurlijk hadden we geluk: ze verwachtten over een klein uur weer te werken. Op het moment dat we eindelijk echt naar boven konden zaten we in de wolken. Weinig uitzicht dus. Eenmaal op de top zaten we ruim boven de wolken en hadden we blauwe lucht met zon. er lag nog meer sneeuw dan bijna een kilometer lager en de kou was ook erg wennen. De gevoelstemperatuur lag namelijk op 12.3 graden ONDER nul!!!! Het staan op deze plek en de prachtige uitzichten op de omringende bergen was enorm gaaf. Letterlijk een hoogtepunt van de reis (alweer een). Er was ook een klein cafetje dus na alle kou vonden we het tijd voor een warme chocomelk (met slagroom natuurlijk). Na 50 minuten terug gegaan naar het tussenstation. Vanaf daar een bergpad genomen en dik 2 uur gewandelt. Onderweg natuurlijk genoten van de prachtige uitzichten en van een waterval.
Na 2 uur kwamen we aan in een dorpje waar we een treintje naar "ons" dorpje wilden nemen. Helaas was deze buiten gebruik dus moesten we nog een dik uur wandelen. Beneden aangekomen waren we mooi bij ons pension alleen Kenau stond nog in het dorp 6km verderop. Wederom hadden we geluk aangezien er een bus klaarstond. Snel Kenau opgehaald en terug gereden naar het pension.
Dinsdagmorgen zijn we een beetje gaan winkelen. Wilden beiden een goede muts kopen. Daarna ff kort internet checken en daarna was het tijd voor de actie van de dag: TATRABOB. Dit is een soort van achtbaan/bobslee. Er wordt steeds 1 persoon in een bakje naar boven getakeld waarna je via de baan naar beneden zoeft. In je bakje heb je een hendel waarmee je kan remmen. Natuurlijk hebben we die niet gebruikt (behalve bij het eindstation). Veel lol beleeft in dat ding,vandaar dat we er beide ook 6 keer ingeweest zijn (had de medewerker ook eens iets te doen).
Woesdagmorgen verder gereden richting Bratislava. Onderweg hebben we het stadje Banska Stiavnika aangedaan. Dit is een van de oudste steden van Slowakije, vroeger erg rijk dankzij de mijnen. De stad rondgekeken en verder een culturele dag gehouden. We hebben een tentoonstelling over mineralen bekeken en hebben een rondleiding door het oude kasteel gehad. Binnenin waren enkele tentoonstellingen over archeologie e.d. Ook in deze plaats was het ondertussen gaan sneeuwen. Terug in Kenau zijn we maar vroeg onze bedden ingekropen aangezien er weinig te doen was en het echt koud was. De volgende morgen was zelfs de olijfolie in het kastje bevroren.... (welke idioot verzint het nu ook om in de winter met een oude camper op pad te gaan...)
Donderdagmorgen zijn we verder gereden naar Bratislava. Hier is geen sneeuw meer te bekennen en is de temperatuur voor ons doen zelfs hoog.
Hadden met behulp van onze reisbijbel een goed hostel gevonden, ware het niet dat er geen parkeerplaats was voor Kenau, nouja.. die was er wel alleen pasten we niet onder de poort door. Erg balen. Verder gereden op zoek naar een andere slaapruimte. Eindelijk ergens een parkeerplaats gevonden die bovendien gratis is. We besloten om Kenau hier te laten en met enkele tassen naar het eerste hostel terug te gaan.
In de namiddag nog ff de stad ingeweest. Nog geen 100m vanaf het hostel zat een tattoo en piercing studio. Aangezien ik in Krakow al op het punt stond om een nieuwe "tatt" te laten zetten, zijn we naar binnen gegaan. Om na ruim 1,5 uur weer naar buiten te komen met een nieuwe tattoo van een Tarantula op mijn rechterschouder. Hij is echt super gaaf geworden!
Na deze nieuwe ontwikkelingen was het nodig tijd om te gaan eten, dus hebben we een klein restaurantje opgezocht. Daarna terug gegaan naar het hostel om daar te relaxen (gratis internet olee olee).
Vrijdag hebben we de hele dag de stad verkend. Alle gebouwen hebben we wel gezien. Geen onaardige stad, hoewel we redelijk verwend qua steden zijn en je na enkele maanden met iets minder intresse om je heen kijkt. Wel erg grappig zijn de standbeelden hier (een fotograaf op de hoek van een gebouw, een man a la Napoleon leunend op een bank en mijn favoriet de rioolwerker uit een put).
Zaterdagmorgen hebben we de trein genomen om twee dagen in Wenen (Oostenrijk) door te brengen. Aangezien Wenen en Bratislava dicht bij elkaar liggen, was het slechts een reis van een uur. Zijn op goed geluk naar een hostel gegaan in de hoop dat ze ruimte hadden voor een nacht. Bleek geen probleem. Daarna de rest van de middag de stad verkend. Helaas regende het nogal hard, maar we hebben ons goed vermaakt. Ook Wenen is een prachtige stad en voelde vertrouwd (waarschijnlijk omdat het net zo goed een stad in Nederland had kunnen zijn). 's Avonds in het hostel gezeten en beetje gepraat met andere reizigers, van mijn voornemen om eens vroeg op bed te gaan kwam weer niets terecht.
Zondagmorgen sneeuwde het en redelijk hard ook nog. Zijn tot in de middag in het hostel gebleven en nog wat gekletst met anderen. Daarna toch nog de stad ingegaan. Helaas was het niet echt goede sneeuw maar meer natte sneeuw waardoor alles gewoon een dikke zooi was, daarbij was het nog koud ook. Maar goed, hebben wel bijna 100 foto's gemaakt (voor de verandering heb ik eens foto's gemaakt, aangezien ik dat meestal overlaat aan Gido). Op een gegeven moment hadden we het oude centrum zo goed als gezien en aangezien alles dicht was (zondag) en onze voeten vrij nat waren van de regen/sneeuw besloten we terug te gaan naar het hostel om onze spullen te pakken en de trein terug naar Bratislava te nemen.
's avonds weer ingecheckt in het hostel hier en verder weinig gedaan.Net zoals op maandagen dinsdag, gewoon een rustige dag in het hostel, beetje achter internet, wasje draaien en we hebben eindelijk de eerste ronde kaarten op de bus gedaan (waarvan sommige 1,5 maand geleden al geschreven zijn hahaha).
Woensdag zijn we naar HOngarije gegaan. Waren we al spoedig. Zijn doorgereden tot Sumeg. Daar was een kasteelruine op een berg. Daa rop de parkeerplaats hebben we overnacht. Enorm koude nacht gehad, het sneeuwde en hele harde stomrwind. De voorkant van Kenau was bevroren. Was echt ff afzien. Overdag het kasteel bekeken. Knetterkoud maar wel leuk. smiddags wilden we door naar het Balatonmeer. Helaas wilde Kenau niet starten. Na dik een uur proberen geluk gehad en konden we een stuk verder. Echter bleef het controlelampje van de accu branden, tevens hoorden we de laatste tijd veel geratel van de accu. Besloten dat het nu echt tijd was om een garage te zoeken. Auto bi jeen tankstation geyet e nde wegenwachthulp gebeld, die gaf ons een adres van een garage. Was al te laat om er heen te gaan dus yijn bij het tankstation blijven overnachten. Wederom dik afzien. Zijn maar weer vroeg op bed gegaan (8 uur) om diep onder verschillende dekens te kruipen (en dan nog een tijd kooud hebben). Volgende dag naar de garage gegaan, die had geen tijd, heeft ons doorverweyen naar een andere garage, die maakten geen kampers wederom verder geweyen en toen waren we bij een VWgarage. Die kon ons verder helpen. Bleek een kapotte dynamo te zijn. Niet heel groot dus. Bij een andere garage is het gemaakt. Echter Weten we dat er veel meer mis is met Kenau. De benyinetank is kapot (als we haar voltanken stroomt er enkele liters uit), verder is waarschijnlijk de koppakking kapot en officieel zouden het v-snaarsysteem en de druklager van de versnelling vervangen moeten worden. In nederland zou dit al gauw op 1500 euro komen. Als we dat laten maken hebben we een perfecte auto alleen kunnen we zelf naar huis.... Daarbij schijnt dat we de winter met ons meenemen dus is het te koud om nog in een camper te leven. Iedere avond om 8 uur onder de dekens kruipen en dat nog enkele maanden is niet wat we voor ogen hadden. we willen dus alleen de grote steden aandoen, probleem daarbij is dat we dan sowieso in een hostel slapen en Kenau altijd ergens (waarschijnlijk betaald) geparkeerd moet worden, ze is dan meer een last dan een lust. Ook zien we het niet zitten om met een kapotte Kenau door de arme grote en dan zeer koude landen van roemenie en Bulgarije te gaan.
we hebben dus besloten om Kenau naar Nederland te brengen om dan zelf al packpackend onze reis door het oostblok te vervolgen.
Op het moment typ ik dit verhaal in Dresden en wanneer jullie dit verhaal lezen is de kans groot dat we al bijna thuis zitten.
De komende tijd dus ff geen nieuwe verhalen op de site. geniet nog ff van deye voorlopig laatste. we beloven binnen enkele weken (als we alles geregeld hebben) weer terug komen met mooie verhalen uit het oostblok (incl. fotos en filmpjes)
groet, alvast bedankt voor de reacties en tot snel!
Jos en Gido
18 November 2007 - 11:44
JosZie:
sorry voor de typfouten in het laatste stuk, maar heb haast, internet is duur en bijna voorbij, verander het nog wel als ik meer tijd heb.
groet Jos -
18 November 2007 - 11:51
Mam/ans:
Jammer jongens dat het zo eerst moet eindigen. We hopen dat jullie in ieder geval veilig terug keren met kenau en we merken wel als jullie weer op nederlandse bodem zijn.
verder natuurlijk helemaal goed om toch jullie reis te vervolgen al is het op een andere manier.
We horen graag van jullie. Dikke knuf voor beiden en klop kenau nog maar eens goed op haar flanken.
Tot gauw. -
18 November 2007 - 12:00
Esther:
Wauw. Jullie komen terug... Toen ik het gisteren hoorde was ik echt geschokt... Maar nu snap ik het wel. Lijkt mij geen pretje, als je in een diepvries moet slapen ;)
Als jullie nu in Nederland even een zooi foto's op jullie site erbij zetten (goed + gratis internet, dus dat moet te doen zijn lijkt mij) en dan de volgende verhalen gewoon vrolijk vanuit allerlei hostels schrijven, al backpackend (is ook best leuk, weet ik uit ervaring ;)) dan ben ik weer helemaal tevreden :D
Dikke kus!
Ps. Jos, je kunt trots op me zijn, weer de eerste ;) -
18 November 2007 - 12:02
Es:
Even voor de duidelijkheid, toen ik begon met typen was ik ECHT de eerste... -
18 November 2007 - 12:09
Gido:
Jajajajaja
Dat zeggen ze allemaal :P -
18 November 2007 - 13:36
Marq:
Krijg nou wat. Dat is toch wel erg jammer op deze manier. Maarja, die diepvries waar Esther het over heeft, is ook geen lolletje. Ik bevroor gisternacht op de fiets in Nederland al bijna, dus ik kan me voorstellen hoe het daar moet zijn.
Ach ja, de reis kan gewoon verder begrijp ik, maar dan met een iets kleinere rugtas, zonder wielen enzo... :-)
Ow ja, bedankt voor de kaartjes. Jullie hebben niet bezuinigd op de kaartjes, merk ik al. Wat mij brengt bij de Wii. Hij zegt 'hoi', maar ook 'blijf nog maar even weg'. :-p
Mazzel! Marq. -
18 November 2007 - 13:49
Ans:
Jammer esther, maar ik was toch echt eerder. hahaha....
Moeders weten wanneer er weer een berichtje is. Volgende keer beter. -
18 November 2007 - 16:29
Nienke:
he jongens,
tjonge wat een avonturen allemaal weer en dan eindigen met "we gaan eerst weer terug naar nederland"...hm idd errug jammer voor jullie maar ook wel weer leuk natuurlijk..en tja die koude nachten hou je ook niet lang meer vol denk ik..ben erg benieuwd hoe jullie je reis gaan vervolgen en mochten jullie eerst nog ff in ned blijven dan horen we het wel...suc-6 met terug reis en we wachten de berichten wel af...dikke kus nien en de mannen -
18 November 2007 - 18:53
Nien:
nog ff zeggen dat de foto's errug mooi zijn hoor...tjonge wat een sneeuw..dat kenne we niet meer in nederland hahahaha..mooie tattoo hoor broertje, erg mooi gelukt..het word nog wel een verslaving he..nou we horen wel waar jullie zich bevinden en wanneer jullie weer in het kikker landje zijn..tot horens.kussie -
18 November 2007 - 18:54
Ben En Roeli:
Wisten niet wat we lazen, jammer dat het zo loopt, leven erg met jullie mee, aai en knuffel Kenau goed zodat je zonder pech terug komt.
Heel jammer, lees in ieder geval dat de reis op een andere manier voort gaat.
Leuk, verheugen ons iedere keer op jullie verslag en nog bedankt voor het kaartje.
Goeie reis terug en tot ziens en de volgende mail.
groeten. -
19 November 2007 - 10:29
Sint En Soepelmams:
eerst maar eens die prachtige foto's bekeken,kerels wat ziet dat er weer schitterend uit,idem jullie verslag(ondanks de typefouten)als je het leest zie je het gewoon allemaal voor je gebeuren, dus wij zeggen maak er voor later een prachtig boek, van met tips zodat nog vele reizigers na jullie er ook iets aan hebben. Probeer de foto's de volgende keer wel allemaal recht op de site te zetten,want ik heb nu een stijve nek gekregen van het naar links en rechts draaien.hahahaha.En dan de Keanu, ze heeft jullie naar prachtige gebieden gebracht,maar zoals anderen ook al schreven, slapen in een diepvries is niet te doen,en dan natuurlijk de slijtage, jullie hebben vele km's afgelegd,(daar doen wij 1 jaar over) dus dan is het begrijpelijk dat er onderhoud komt, wat zoals wij in het telefoontje al begrepen veel geld gaat kosten. Jullie keuze daarin om haar terug te brengen naar Nederland is dan ook begrijpelijk,maar wel even jammer natuurlijk.Ik denk dat ik hem daar ergens had omgeruild,voor een kleine dieseltje, die ook onder poorten bij de hostels door kan,maar backpackend is natuurlijk net zo leuk, zoniet nog leuker. Jos je taratula ziet er geweldig uit, tis ja net of tie uit je schouder komt gekropen.Oke, we horen het wel als jullie in nederland zijn, of voor de grens als we jullie de laatste km's nederland binnen moeten slepen. hoi. -
19 November 2007 - 10:43
Es:
Wauw. Wat een foto's... Damn, ik word iedere keer jaloerser ;)
Enne, die tattoo... Tsja, heel mooi qua schaduw enzo, maar een spin?!?! Ieuw... :( Had ik je al eens vertelt over mijn steeds groter wordende spinnenfobie? En hij lijkt zo echt... -
20 November 2007 - 15:21
Mieke:
Aaaarg een spin! Whaha. Dat had je op je Hyves al gelezen enzo. Lees net dat jullie weer terug zijn. (tegen de tijd dat ik mijn meel lees is alles al geweest) Jemig zeg! Waar blijft mijn breezer dan?
Liefs van Mieke -
22 November 2007 - 15:28
Mariska:
Hee,
damn die sneeuw is tenminste echt! kunnen we in nederland weinig zeggen. mooi uitzicht in die hoge berg zeg!
En dan je tattoo....ik heb het niet zo op spinnen, maar hij is wel erg mooi geworden zeg! Heb je altijd een blijvende herinnering aan dit avontuur!!
Jammer dat kenau niet meer meekan, maar het is wel te begrijpen. En jullie voltooien de reis wel maar dan op een andere manier. Beetje flexibel zijn moet wel in deze situaties ;-)
groetjes!